“Τζάνεμ-Canim Μοσχομύρισε Χριστούγεννα”
Κουραμπιέδες
με φρέσκο βούτυρο, που μοσχοβολάει το σπίτι. Κάθε χρόνο τους φτιάχνω
και γίνονται αφράτοι, νόστιμοι και γίνονται ανάρπαστοι
Έχω βασιστεί
και ακολουθώ με ευλαβική προσήλωση-πάντα, την συνταγή της θείας Τζένης –
το Τζενάκι μας (από το “κοκόνα μου, Πολυξένη μου πλανεύτρα” που έλεγε
και o άντρας της, ο θείος Χρήστος.
Η Θεία Τζένη ήταν δεινή μαγείρισσα με μεταπτυχιακό στον μπακλαβά και Διδακτορικό στους κουραμπιέδες.
Αρχίνιζε
να φτιάχνει κουραμπιέδες Χριστουγεννιάτικους απέ τον Νοέμβριο και είχε
δοκιμαστή (στο βούτυρο το καλό) τον θείο Χρήστο που έπαιρνε μαζί του στο
συφέρτασι κουραμπιέδες στη δουλειά (είχε εμπορικό με μπογιές στο
Beyoglou δηλαδή στο Πέραν) και τρατάριζε και τον γείτονά του, τον
κ.Αhmet που πούλαγε τσι κολώνιες λεμόνι και τα parfum που έφερνε a
Paris).
Αντες, ταξίδεψα πάλε στην μεγάλη μου αγαπημένη την Πόλη που λατρεύω και έχω τόσα να θυμούμαι κοντά της.
Ξαναγυρίζω
στους κουραμπιέδες και μιαν άλλη φορά θα σας ειπώ για την Πόλη που
γνώρισα, λάτρεψα και τους Πολίτες και τσι Πολίτισσες ειδικά, τα σόγια
μου.
Το λοιπόν:

Θα σας πάρει 1 ½ ώρα για να ολοκληρώσετε την διαδικασία αλλά αξίζει .
Υλικά που θα χρειαστούμε
• 250 γραμ βούτυρο αιγοπρόβειο
• 150γραμ βούτυρο αγελάδος

100 γραμ. βούτυρο κατσικίσιο (εδω έκρυβε το Τζενάκι την επιτυχία – “3
τριών λογιών βουτύρατα κοκόνα μου… παπαπά θα με κατέβει νταμπλάς)
• 100 γρ. ζάχαρη άχνη
• 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ ψημένο-καβουρδισμένο στους 170οC για 10 λεπτά
• 2 βανιλίνες
• 1 κουταλάκι λικέρ αμαρέτο πικραμύγδαλο
Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες
• • Έχουμε τα βούτυρα (και τα 3) έξω από το ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ για να έχουν μαλακώσει πολύ.

• Χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα.
Δουλεύουμε το μίγμα για 15 λεπτά τουλάχιστον για να γίνει αφράτο και να
διπλασιαστεί σε όγκο. Να μοιάζει με μια κρέμα βελούδινη, αέρινη .
• • Βάζουμε τα αμύγδαλα στο multi λίγα λίγα και τα γυρίζουμε 1 φορά, να είναι χοντροκομμένα .
• • Κοσκινίζουμε το αλεύρι, και το μπέικιν σε μια λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε απαλά.

• Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το βούτυρο στην λεκανίτσα και με
απαλές κινήσεις ενώνουμε τα υλικά. Προσοχή, με γάντια για να μην λυώσει
το βούτυρο και
ενώνουμε λίγο ζύμωμα. 

 Έχουμε βάλει στο ταψί λαδόχαρτο
· Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο ίδιο μέγεθος , (στρόγγυλους,
σε σχήμα s ή μισοφέγγαρα) και τους τοποθετούμε στο ταψί.
· Έχουμε ήδη προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα
και ψήνουμε στην μέση για 20-25 λεπτά.
· Βγάζουμε από τον φούρνο τους κουραμπιέδες και ΠΡΙΝ κρυώσουν
τους βάζουμε μέσα σε ένα μπώλ μεγάλο με άχνη ζάχαρη και τους τυλίγουμε
μέσα στη ζάχαρη. 

Μετά τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τους αχνίζουμε με
ζάχαρη από επάνω. 

Αφήνουμε να κρυώσουν. 

Καλή επιτυχία 

https://www.facebook.com/prwti.eidisi/?view_public_for=106673860706068 

#Πρώτη_είδηση 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε και αυτά..