Πλήρης λίστα όλων των πρωταθλητών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Το 17ο UEFA EURO είναι προ των πυλών, υποσχόμενο όλη τη μαγεία του παιχνιδιού που θα προσφέρουν οι 24 ομάδες που θα βρίσκονται στη διοργάνωση.

Το UEFA EURO 2024 θα διεξαχθεί στη Γερμανία από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν σε 10 πόλεις: Κολωνία, Αμβούργο, Ντόρτμουντ, Ντίσελντορφ, Γκελζενκίρχεν, Στουτγκάρδη, Λειψία, Φρανκφούρτη και Βερολίνο (τελικός).

Η Ιταλία, η πρωταθλήτρια Ευρώπης, θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, ενώ η διοργανώτρια Γερμανία, θα επιδιώξει να κατακτήσει έναν τέταρτο τίτλο, κάτι που θα αποτελέσει αριθμό ρεκόρ.

Ας πάμε πίσω στο χρόνο για να θυμηθούμε όλους τους νικητές των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, από την πρώτη διοργάνωση, το 1960, μέχρι σήμερα. Παρακάτω, θα γνωρίσεις την ιστορία των τελικών φάσεων και κυρίως, τους τελικούς των προηγούμενων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Έτος Διοργανώτρια Νικήτρια 2η Θέση
1960 Γαλλία Σοβιετική Ένωση Γιουγκοσλαβία
1964 Ισπανία Ισπανία Σοβιετική Ένωση
1968 Ιταλία Ιταλία Γιουγκοσλαβία
1972 Βέλγιο Δυτική Γερμανία Σοβιετική Ένωση
1976 Γιουγκοσλαβία Τσεχοσλοβακία Δυτική Γερμανία
1980 Ιταλία Δυτική Γερμανία Βέλγιο
1984 Γαλλία Γαλλία Ισπανία
1988 Δυτική Γερμανία Ολλανδία Σοβιετική Ένωση
1992 Σουηδία Δανία Γερμανία
1996 Αγγλία Γερμανία Τσεχία
2000 Βέλγιο/Ολλανδία Γαλλία Ιταλία
2004 Πορτογαλία Ελλάδα Πορτογαλία
2008 Αυστρία/Ελβετία Ισπανία Γερμανία
2012 Πολωνία/Ουκρανία Ισπανία Ιταλία
2016 Γαλλία Πορτογαλία Γαλλία
2020 Διάφορες Χώρες Ιταλία Αγγλία

Γαλλία 1960 – Νικήτρια η Σοβιετική Ένωση 

Η πρώτη έκδοση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γνωστή ως Κύπελλο Ευρωπαϊκών Εθνών, περιελάμβανε ένα τουρνουά νοκ άουτ μεταξύ 17 συμμετεχόντων. Τα προκριματικά ξεκίνησαν το 1958, με τη Γαλλία, τη Γιουγκοσλαβία, την ΕΣΣΔ και την Τσεχοσλοβακία να είναι οι χώρες που έφτασαν στους ημιτελικούς.

Μετά τα προκριματικά, η Γαλλία επελέγη για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, με τους αγώνες να διεξάγονται στο Παρίσι (στο στάδιο Parc des Princes) και στη Μασσαλία (στο Stade Velodrome).

Στον πρώτο ημιτελικό, η ομάδα της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών) νίκησε 3-0 την Τσεχοσλοβακία και προκρίθηκε στον τελικό, ενώ στον άλλο αγώνα, η Γιουγκοσλαβία νίκησε 5-4 τη Γαλλία και προκρίθηκε.

Ο τελικός αγώνας του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Εθνών διεξήχθη στις 10 Ιουλίου 1960 στο Παρίσι, με την ΕΣΣΔ να νικά τη Γιουγκοσλαβία με 2-1 μετά από παράταση και να γίνεται ο πρώτος νικητής του ασημένιου αμφορέα.

Παρίσι 1960: Σοβιετική Ένωση – Γιουγκοσλαβία 2-1 (μετά από παράταση)

0:1 Γκάλιτς (43′)

1:1 Μετρεβέλι (49′)

2:1 Πονεντέλνικ (113′)

Ισπανία 1964 – Νικήτρια η Ισπανία

Πηγή: Imago

Μετά το τέλος της νοκ-άουτ φάσης του τουρνουά, στην οποία συμμετείχαν 29 ομάδες, η Ισπανία ορίστηκε να φιλοξενήσει την τελική φάση της διοργάνωσης. Για άλλη μια φορά, το τουρνουά είχε την ονομασία Κύπελλο Ευρωπαϊκών Εθνών και οι συμμετοχές περιελάμβαναν την Ισπανία, την Ουγγαρία, τη Δανία και τη Σοβιετική Ένωση.

Οι ημιτελικοί διεξήχθησαν στις 17 Ιουνίου στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Η Ισπανία νίκησε την Ουγγαρία 2-1 στο στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου και η ΕΣΣΔ κέρδισε άνετα με σκορ 3-0 τη Δανία.

Ο τελικός έγινε στη Μαδρίτη, στις 21 Ιουνίου, μπροστά σε περίπου 80.000 θεατές, με την Ισπανία να νικά την ΕΣΣΔ με ένα γκολ του Μαρθελίνο Μαρτίνεθ στις καθυστερήσεις και να γίνεται η δεύτερη πρωταθλήτρια Ευρώπης της ιστορίας.

Μαδρίτη 1964: Ισπανία – Σοβιετική Ένωση 2-1 

1:0 Περέδα (6′)

1:1 Χουσαΐνοφ (8′)

2:1 Μαρθελίνο Μαρτίνεθ (84′)

Ιταλία 1968 – Νικήτρια η Ισπανία

Το 1968, το τουρνουά άλλαξε όνομα από Κύπελλο Ευρωπαϊκών Εθνών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αντικαθιστώντας επίσης τη φάση των νοκ-άουτ αγώνων με τη φάση των ομίλων. Τέσσερις χώρες προκρίθηκαν στο τελικό σκέλος του τουρνουά, όπου αγωνίστηκαν σε ημιτελικούς, έναν τελικό και έναν αγώνα μπαράζ για την τρίτη θέση.

Στην προημιτελική φάση, η Ιταλία κέρδισε τη Βουλγαρία με σκορ 4-3 εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στο τουρνουά. Επιπλέον, η Ιταλία επιλέχθηκε ως η διοργανώτρια χώρα για τους τελικούς. Οι άλλες ομάδες που προκρίθηκαν ήταν η Γιουγκοσλαβία, η Αγγλία και η ΕΣΣΔ.

Ο πρώτος ημιτελικός διεξήχθη στο Stadio San Paolo (που σήμερα ονομάζεται Stadio Diego Armando Maradona) της Νάπολι, όπου, στην κανονική διάρκεια, η Ιταλία και η ΕΣΣΔ αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0. Η Ιταλία προκρίθηκε στον τελικό, αφού ο νικητής καθορίστηκε με ρίψη νομίσματος.

Στον δεύτερο ημιτελικό, η Γιουγκοσλαβία νίκησε την Αγγλία με σκορ 1-0 και προκρίθηκε στον τελικό της Ρώμης.

Ο τελικός διεξήχθη στις 8 Ιουνίου στο Stadio Olimpico της Ρώμης, όπου η Ιταλία και η Γιουγκοσλαβία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 μετά από παράταση. Εκείνη την περίοδο δεν είχαν ακόμη εισαχθεί τα πέναλτι ως κανονισμός για την ανάδειξη του νικητή, οπότε ο επαναληπτικός αγώνας προγραμματίστηκε να διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα.

Στον δεύτερο τελικό, η Ιταλία νίκησε 2-0 και έγινε η τρίτη πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.

Ρώμη 1968: Ιταλία – Γιουγκοσλαβία 1-1 (στην παράταση)

0:1 Τζαιτς (39′)

1:1 Ντομεγκινι (80′)

2ος τελικός στη Ρώμη: Ιταλία – Γιουγκοσλαβία 2-0

1:0 Ρίβα (12′)

2:0 Αναστάζι (31′)

Βέλγιο 1972 – Νικήτρια η Δυτική Γερμανία

Η τελική φάση του τέταρτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου διεξήχθη στο Βέλγιο, ξανά με τη συμμετοχή τεσσάρων χωρών.

Το Βέλγιο προκρίθηκε στα ημιτελικά με συνολικό σκορ 2-1 επί της Ιταλίας, ενώ η Ουγγαρία κέρδισε 5-4 τη Ρουμανία (μετά από 1-1, 2-2 και 2-1 στον τρίτο αγώνα). Οι άλλοι δύο φιναλίστ ήταν η ΕΣΣΔ και η Δυτική Γερμανία.

Στους ημιτελικούς, η Δυτική Γερμανία πέτυχε μια δύσκολη νίκη με 2-1 επί του Βελγίου και η ΕΣΣΔ κέρδισε με 1-0 την Ουγγαρία.

Ο τελικός του πρωταθλήματος διεξήχθη στις 18 Ιουνίου στο στάδιο Heysel των Βρυξελλών, όπου η Δυτική Γερμανία νίκησε την ΕΣΣΔ με σκορ 3-0, με τον θρύλο του γερμανικού ποδοσφαίρου Γκερντ Μίλερ να πετυχαίνει δύο γκολ. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με συνολικά 4 γκολ.

Βρυξέλλες  1972: Δυτική Γερμανία – Σοβιετική Ένωση 3-0 

1:0 Γκερντ Μίλερ (27′)

2:0 Βίμερ (52′)

3:0 Γκερντ Μίλερ (58′)

Γιουγκοσλαβία 1976 – Νικήτρια η Τσεχοσλοβακία 

Η πέμπτη διοργάνωση του τουρνουά ήταν η τελευταία στην ιστορία κατά την οποία μόνο τέσσερις ομάδες προκρίθηκαν στην τελική φάση. Ξεκινώντας από το επόμενο πρωτάθλημα, η μορφή του διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει οκτώ ομάδες που θα μάχονται για τον τελικό.

Αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα μείνει στην ιστορία για το απίστευτο πέναλτι της τελευταίας στιγμής του Πανένκα στον τελικό, που άφησε τον τερματοφύλακα της Δυτικής Γερμανίας Ζεπ Μάγιερ χωρίς αντίδραση.

Οι ομάδες της Γιουγκοσλαβίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Δυτικής Γερμανίας και της Ολλανδίας προκρίθηκαν στα ημιτελικά και ο τελικός διεξήχθη στο στάδιο Raiko Mitić του Βελιγραδίου. Μπροστά σε 30.000 θεατές, η Τσεχοσλοβακία και η Δυτική Γερμανία έμειναν στο 2-2 τόσο στην κανονική όσο και στην παράταση. Νικήτρια αναδείχθηκε η Τσεχοσλοβακία, η οποία θριάμβευσε με 5-3, μετά από τη διαδικασία πέναλτι.

Βελιγράδι 1976: Τσεχοσλοβακία – Δυτική Γερμανία 5- 3 στα πέναλτι (2-2) 

1:0 Σβέχλικ (8′)

2:0 Ντόμπιας (25′)

2:1 Γκερντ Μίλερ (28′)

2:2 Χέλζενμπαιν (89′)

Ιταλία 1980 – Νικήτρια η Δυτική Γερμανία 

Το έκτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου φιλοξενήθηκε στην Ιταλία και διεξήχθη από τις 11 έως τις 22 Ιουνίου 1980. Για πρώτη φορά, η διοργανώτρια ομάδα προκρίθηκε αυτόματα και στην τελική φάση της διοργάνωσης συμμετείχαν οκτώ ομάδες.

Ο τελικός διεξήχθη στις 22 Ιουνίου 1980 στο Stadio Olimpico της Ρώμης, όπου σχεδόν 50.000 θεατές παρακολούθησαν τη νίκη της Δυτικής Γερμανίας επί του Βελγίου με σκορ 2-1. Το πρωτάθλημα θα μείνει στην ιστορία για την χαμηλή προσέλευση στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και τις επιδόσεις των ανερχόμενων Γερμανών αστέρων Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε και Μπερντ Σούστερ.

Ρώμη 1980: Βέλγιο – Δυτική Γερμανία 1-2 

0:1 Χρούμπες (10′)

1:1 Βαντερέικεν (75′)

1:2 Χρούμπες (88′)

Γαλλία 1984 – Νικήτρια η Γαλλία 

Το έβδομο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου διεξήχθη το 1984 στη Γαλλία. Μόνο οκτώ ομάδες συμμετείχαν στην τελική φάση της διοργάνωσης, ενώ οι επτά από αυτές (εκτός της διοργανώτριας) έδωσαν προκριματικούς αγώνες.

Οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και μετά τη φάση των ομίλων, η Γαλλία και η Δανία από τον όμιλο Α και η Ισπανία και η Πορτογαλία από τον όμιλο Β προκρίθηκαν στα ημιτελικά του τουρνουά. Εκεί, η Γαλλία εξασφάλισε μια δύσκολη νίκη με 3-2 επί της Πορτογαλίας (μετά από παράταση) και η Ισπανία ανάγκασε τη Δανία να επικρατήσει με συνολικό σκορ 5-4 (μετά από πέναλτι).

Ο τελικός διεξήχθη μπροστά σε 50.000 θεατές στο Parc des Princes στο Παρίσι, όπου η οικοδέσποινα Γαλλία, με επικεφαλής τον αρχηγό της, Μισέλ Πλατινί, νίκησε την Ισπανία με 2-0.

Παρίσι 1984: Γαλλία – Ισπανία 2-0

1:0 Πλατινί (57′)

2:0 Μπεγιόν (90′)

Δυτική Γερμανία 1988 – Νικήτρια η Ολλανδία

Ήταν το τελευταίο τουρνουά στη Γηραιά Ήπειρο στο οποίο συμμετείχαν οι ομάδες της Δυτικής Γερμανίας (τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ή ΟΔΓ) και της ΕΣΣΔ (τότε Ρωσία).

Σε αυτό το EURO, τα συμμετέχοντα έθνη χωρίστηκαν και πάλι σε δύο ομάδες. Η Δυτική Γερμανία και η Ιταλία στον όμιλο Α και η ΕΣΣΔ και η Ολλανδία στον όμιλο Β προκρίθηκαν στη φάση των απευθείας νοκ άουτ αγώνων. Στις ημιτελικές αναμετρήσεις, η ΕΣΣΔ νίκησε την Ιταλία με 2-1, ενώ η Ολλανδία αντιμετώπισε μια δύσκολη πρόκληση απέναντι στη διοργανώτρια Δυτική Γερμανία κερδίζοντας με σκορ 2-1.

Ο όγδοος τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος διεξήχθη στις 25 Ιουνίου 1988 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Η Ολλανδία κέρδισε την ΕΣΣΔ με γκολ των Ρούντ Γκούλιτ και Μάρκο Φαν Μπάστεν (που τότε αγωνιζόταν Μίλαν). Το γκολ του Φαν Μπάστεν ψηφίστηκε στη συνέχεια ως ένα από τα πιο όμορφα γκολ σε τελικό ποδοσφαίρου.

Μόναχο : Ολλανδία – ΕΣΣΔ 2-0 

1:0 Γκούλιτ (32′)

2:0 Φαν Μπάστεν (54′)

Σουηδία 1992 – Νικήτρια η Δανία

Πηγή: Imago

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1992 διεξήχθη από τις 10 έως τις 26 Ιουνίου στη Σουηδία. Οκτώ χώρες προκρίθηκαν στο τουρνουά, με τη Γιουγκοσλαβία να αποκλείεται και να αντικαθίσταται από την ομάδα της Δανίας. Η ομάδα της ΕΣΣΔ προκρίθηκε επίσης πριν καταρρεύσει η Σοβιετική Ένωση και αγωνίστηκε στη διοργάνωση με την ονομασία CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών).

Η Δανία κέρδισε ως εκ θαύματος σε αυτό το τουρνουά, κατέλαβε τη δεύτερη θέση από τον όμιλο Α και προκρίθηκε στον τελικό, αφού νίκησε την ομάδα της Ολλανδίας (2-2 στην κανονική διάρκεια, 5-4 μετά από πέναλτι).

Ο τελικός του πρωταθλήματος διεξήχθη στις 26 Ιουνίου 1992 στο Γκέτεμποργκ, όπου η Δανία, η έκπληξη του τουρνουά, νίκησε τη Γερμανία με 2-0 μπροστά σε περισσότερους από 40.000 θεατές.

Γκέτεμποργκ 1992: Δανία Γερμανία 2-0

1:0 Γένσεν (18′)

2:0 Βίλφορντ (78′)

Αγγλία 1996 – Νικήτρια η Γερμανία

Το EURO 96 ήταν το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αγγλία, την πατρίδα του ποδοσφαίρου. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου 1996.

Οι ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο προκρίθηκαν στα προημιτελικά και στη φάση των απευθείας νοκ άουτ αγώνων.

Η οικοδέσποινα Αγγλία δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ηττήθηκε  στα πέναλτι στον ημιτελικό αγώνα με τη Γερμανία με συνολικό σκορ 6-5 (1-1 στην κανονική διάρκεια). Η Αγγλία αποκλείστηκε και η Γερμανία προκρίθηκε. Η άλλη φιναλίστ ήταν η Τσεχία, η οποία νίκησε τη Γαλλία με 6-5 στα πέναλτι (0-0 στην κανονική διάρκεια).

Ο τελικός του EURO 96 διεξήχθη στις 30 Ιουνίου 1996 στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Μπροστά σε 77.000 θεατές, η Γερμανία και η Τσεχία έμειναν στο 1-1, με τον Όλιβερ Μπίρχοφ να φέρνει τη νίκη για τη Γερμανία με το «χρυσό γκολ» στις καθυστερήσεις.

Λονδίνο 1996: Γερμανία – Τσεχία 2-1 (1-1 στην κανονική διάρκεια)

0:1 Μπέργκερ (59′)

1:1 Μπίρχοφ (73′)

2:1 Μπίρχοφ (95′)

EURO 2000 στο Βέλγιο και την Ολλανδία – Νικήτρια η Γαλλία

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2000 διεξήχθη για πρώτη φορά στο έδαφος δύο χωρών: Στο Βέλγιο και την  Ολλανδία. Προκρίθηκαν αυτόματα στο τουρνουά, με τις υπόλοιπες συμμετέχουσες να πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία των προκριματικών.

Από τις 16 ομάδες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα, η Γαλλία και η Ιταλία έφτασαν στον τελικό. Ο τελικός διεξήχθη στο στάδιο De Kuip του Ρότερνταμ μπροστά σε 50.000 θεατές. Στην παράταση, η Γαλλία κατάφερε να κερδίσει την Ιταλία με σκορ 2-1 με γκολ των Βιλτόρ και Τρεζεγκέ.

Ρότερνταμ 2000: Γαλλία Ιταλία 2-1 (στην παράταση)

0:1 Ντελβέκιο (55′)

1:1 Βιλτόρ (90′)

2:1 Τρεζεγκέ (103′)

EURO 2004 στην Πορτογαλία – Νικήτρια η Ελλάδα 

Το EURO 2004 διεξήχθη από τις 12 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2004, με τη συμμετοχή 16 εθνικών ομάδων.

Ο εναρκτήριος αγώνας του πρωταθλήματος ήταν μεταξύ της Πορτογαλίας (με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην ομάδα) και της Ελλάδας. Έληξε με σκορ 1-2 υπέρ της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της διοργάνωσης, κανείς δεν θεωρούσε τους Έλληνες φαβορί. Παρ’ όλα αυτά, με μια σειρά επιτυχημένων αγώνων, ξεπέρασαν όλους τους αντιπάλους τους στην πορεία προς τον τελικό.

Ο τελικός του EURO 2004 διεξήχθη στις 4 Ιουλίου 2004 στη Λισαβόνα και ήταν μια επανάληψη του εναρκτήριου αγώνα της διοργάνωσης. Ο Άγγελος Χαριστέας σόκαρε με το γκολ του τους οικοδεσπότες κι έφερε τη δόξα στην ελληνική ομάδα.

Λισαβόνα 2004: Πορτογαλία – Ελλάδα 0-1

0:1 Χαριστέας (57′)

EURO 2008 στην Αυστρία και την Ελβετία – Νικήτρια η Ισπανία

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2008 διεξήχθη και πάλι σε δύο διοργανώτριες χώρες, αυτή τη φορά στην Αυστρία και την Ελβετία. Οι οικοδεσπότες προκρίθηκαν αυτόματα, ενώ οι υπόλοιπες 14 ομάδες κέρδισαν τις θέσεις τους αφού έπαιξαν προκριματικά.

Ο τελικός του πρωταθλήματος διεξήχθη στις 29 Ιουνίου 2008 στη Βιέννη, με φιναλίστ τη Γερμανία και την Ισπανία. Μετά από έναν δύσκολο αγώνα και μόνο ένα γκολ, η ισπανική ομάδα θριάμβευσε, με σκορ 1-0 επί της Γερμανίας.

Βιέννη 2008: Γερμανία – Ισπανία 0-1

0:1 Φερνάντο Τόρες (33′)

EURO 2012 σε Πολωνία και Ουκρανία – Νικήτρια η Ισπανία

Το δέκατο τέταρτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου διεξήχθη και πάλι σε δύο χώρες υποδοχής, την Πολωνία και την Ουκρανία. Αυτό ήταν επίσης το τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας με τη συμμετοχή μόνο 16 ομάδων.

Ο τελικός διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου μπροστά σε περισσότερους από 63.000 θεατές, που παρακολούθησαν την εντυπωσιακή νίκη της Ισπανίας επί της Ιταλίας με 4-0. Οι Ίβηρες υπερασπίστηκαν έτσι τον τίτλο τους από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας το τρίτο τους τρόπαιο.

Κίεβο 2012: Ισπανία – Ιταλία 4-0 

1:0 Σίλβα (14′)

2:0 Άλμπα (41′)

3:0 Τόρες (84′)

4:0 Μάτα (88′)

EURO 2016 στη Γαλλία – Νικήτρια η Πορτογαλία

Πηγή: Imago

Το EURO 2016 ήταν το 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που φιλοξενήθηκε από τη Γαλλία. Το τουρνουά διεξήχθη από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και για πρώτη φορά συμμετείχαν 24 ομάδες.

Η οικοδέσποινα Γαλλία δεν έχασε κανένα παιχνίδι πριν από τον τελικό, όπου αντιμετώπισε τη διεκδικήτρια του τίτλου, την Πορτογαλία. Ο τελικός διεξήχθη σε ένα κατάμεστο Stade de France στο Παρίσι, με τον αγώνα να λήγει 0-0 στην κανονική διάρκεια. Στην παράταση που ακολούθησε, ο Έντερ σκόραρε για την Πορτογαλία και έφερε τη νίκη στην ομάδα του.

2016 στο Παρίσι: Πορτογαλία Γαλλία 1-0 (στην παράταση)

1:0 Έντερ (109′)

EURO 2020 – Νικήτρια η Ιταλία

Το EURO 2020 ήταν το δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχαν 24 ομάδες. Το πρωτάθλημα αναβλήθηκε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά διατήρησε το αρχικό του όνομα και διεξήχθη σε 11 διαφορετικές πόλεις.

Ο τελικός διεξήχθη στις 11 Ιουλίου 2021 στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, με αντιπάλους τις ομάδες της Ιταλίας και της Αγγλίας. Και οι δύο χώρες πέτυχαν από ένα γκολ στην κανονική διάρκεια, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην παράταση και στα πέναλτι. Στη διαδικασία των πέναλτι, οι Μπεράρντι, Μπονούτσι και Μπερναρντέσκι σκόραραν για τους Ιταλούς, ενώ οι Χάρι Κέιν και Μαγκουάιρ σκόραραν για την Αγγλία, έτσι τη νίκη πήρε η Ιταλία με σκορ 3-2 στα πέναλτι. Με αυτόν τον τρόπο, η Ιταλία κατέκτησε τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της μετά από αυτόν του 1968.

2021 στο Λονδίνο: Ιταλία – Αγγλία 5-3 (1-1) (στα πέναλτι)

0:1 Σο (2′)

1:1 Μπονούτσι (67′)

EURO 2024: Ποια θα είναι η επόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης;

Βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το πιο αναμενόμενο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς: το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου με τη Stoiximan να είναι ο επίσημος χορηγός της φετινής διοργάνωσης.

https://www.stoiximan.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε και αυτά..