To πρώτο γλυκό του Δεκέμβρη σύμφωνα με το έθιμο. Παιδικές θύμισες που μας πήγαιναν στην Αγία Βαρβάρα για να κοινωνήσουμε πριν τις γιορτές και μετά να φάμε Βαρβάρα. . 

Όμως τι είναι η Βαρβάρα; Η Βαρβάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της Θράκης που το έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες και Κωσταντινοπολίτες πρόσφυγες. Σύμφωνα με την παράδοση και το έθιμο, φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και ανήμερα της Γιορτής, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου, μοιράζεται σε 3 σπίτια που υπάρχουν με παιδιά για να περάσουν εύκολα την «ευλογημένη», να “γλυκαθεί” η Αγία Βαρβάρα και να προστατέψει τα παιδιά από τις αρρώστιες. 

Είναι ένα γλυκό με πολλές βιταμίνες που μοιάζει πολύ με τον Ασουρέ.

 

Συνταγή για την Βαρβάρα

Υλικά (η Βαρβάρα φτιάχνετε με 9 υλικά) 

• 500 γραμμάρια σιτάρι αποφλοιωμένο (μισό κιλό σιτάρι)

• 2,5 λίτρα νερό για να βράσουμε το σιτάρι 

• 300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (λευκή ή καστανή)

• 100γραμμαρια  σταφίδες ξανθέςκορινθιακές

• 3 κουταλιές αλεύρι που το έχουμε βάλει σε τηγανάκι αντί-κολλητικό για να καβουρντιστεί και να γίνει ξανθό.

• 80 γραμμάρια σουσάμι καβουρντισμένο

• Κανέλα 2 κουταλιές σούπας  

• καρύδια χοντροκομμένα

• αμύγδαλα χοντροκομμένα 

• 2 κούπες σπόρους από ρόδια. 

Εκτέλεση της συνταγής:

• Πλένουμε το σιτάρι  πάρα πολύ καλά. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να φουσκώσει το σιτάρι για 12ώρες. Το πρωί σουρώνουμε το σιτάρι, και βάζουμε βραστό νερό 2, 5 λιτρα να φουσκώσει για ακόμη 2 ώρες. 

• Μετά βάζουμε την κατσαρόλα με το σιτάρι να βράσει για μισή ώρα.

 Μετά προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα την ζάχαρη, τις μισές σταφίδες, 1 ποτήρι σπόρια ροδιού, 2 κουταλιές σουσάμι, 1 κουταλιά κανέλα. 

• Αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά . 

• Βάζουμε 2 ποτήρια κρύο νερό και διαλύουμε μέσα το αλεύρι που έχουμε καβουρντίσει να διαλυθεί καλά . Μόλις διαλυθεί το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς για μην σβολιάσει και να χυλώσει η Βαρβάρα μας.

• Η Βαρβάρα μας είναι έτοιμη. Δεν πρέπει να έχει χυλώσει πάρα πολύ γιατί στην πορεία πήζει κι άλλο.

• Σερβίρουμε σε μπολ και από επάνω βάζουμε κανέλα, καρύδια, αμύγδαλα, σπόρια από ρόδια και το υπόλοιπο σουσάμι.

Καλές Γιορτές

 

https://www.facebook.com/prwti.eidisi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε και αυτά..